Eind september: 39° koorts, doodmoe en een ellendig gevoel. Alle alarmbellen gaan af. Vlug naar de dokter voor een neuswisser en een bloedafname. Ik snap trouwens niet wat er zo bangelijk is aan die neuswisser? Even een kriebel in de neus en we zijn er vanaf. De volgende dag al resultaat: negatief op covid-19. Oef. Het bloedonderzoek brengt wel een infectie veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus naar boven. Klierkoorts.

Het herstel kan weken tot maanden duren. Qua timing kan het niet slechter: net nu komen we in de laatste fase voor de nieuwe pers. Net nu komen ingenieurs van MAN-Goss uitleg geven en hun ervaring delen. Net nu had ik er zo graag bij geweest. Net nu moet ik in de zetel liggen en rusten. Gevloek.

Na 7 weken rust zijn we terug op de werkvloer. Ik loop rechtstreeks door naar de nieuwe lithoman. Wat een beauty, wat een beest! Ik zie het papier met een snelheid van 15m/sec door de drie verdiepingen tellende pers vliegen. De opstart is precies vlot verlopen.

Ik loop de controlekamer binnen. Alhoewel we reeds 2 lithoman persen hebben is er toch een groot verschil. Geen enkele fysieke knop meer. Alles gebeurt via touchscreens en een intuïtief besturingssysteem. De jongere generatie drukkers vinden al snel hun weg in deze nieuwe manier van werken. De oudere drukkers staan er nog wat onwennig bij. Ikzelf vind het fascinerend: meerdere camera’s bewaken verschillende parameters. Bijsturing gebeurt volautomatisch. In een heel korte starttijd hebben we goeie katernen. En de snelheid is fenomenaal. 50000 exemplaren per uur. En toch perfect geplooide katernen, stabiel kleur- en snijregister, en een exacte controle van de kleurdensiteiten !

Uiteraard is alles nog gloednieuw, en we draaien voorlopig ‘gemakkelijke’ standaardwerken. Maar de overgang van een 28 jaar oude pers naar deze beauty motiveert onze volledige 72/3 equipe! Leergierig zijn ze allemaal. Elke dag een spervuur van vragen. Met plezier beantwoord.

Half november: 40° graden koorts, doodmoe en een ellendig gevoel. Zou het…. Terug neuswisser. Volgende dag resultaat: negatief op covid-19. Maar een terugval door de klierkoorts. En een zware keelontsteking. Terug in zetel en rusten. Opnieuw gevloek.

Alle eer naar mijn collega’s Mario Derock, Tonny Buyck en Carl Demeulemeester voor het harde werk en bijgevolg de vlotte opstart van de Lithoman 72/3!