Brand, een gevaar in de drukkerij. Hier staan tonnen papier. Er wordt gewerkt met solventen, oliën… Allemaal hoogst brandbaar materiaal. Natuurlijk nemen we allemaal altijd en overal alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Maar dan nog moeten we voorbereid zijn op een noodsituatie.
 

Vandaag krijgt de interne brandweerploeg een herhalingsles. Preventieadviseur Danny Desmet legt in zijn bevlogen stijl uit waar, wanneer en hoe we dan moeten reageren. Drama, ramp, catastrofe, nachtmerrie: Danny schuwt de grote woorden niet om te beschrijven wat een brand zou teweeg brengen.
 

Tijdens de les worden de algemene zaken nogmaals opgefrist. Wat te doen bij een brandalarm? Wie heeft welke taak? Kunnen we de situatie snel onder controle krijgen  of is een interventie van de brandweer noodzakelijk? En in dat laatste geval, hoe kunnen we de brandweer ondersteunen? Zo'n herhalingssessie is zeker nuttig. Bij een echte situatie heerst er chaos en stress, terwijl een snelle reactie toch zeer belangrijk, misschien wel levensbelangrijk is. Op die momenten moeten we op routine kunnen terugvallen.

Na het theoretisch gedeelte trekken we de drukkerij in. Wie daar even de tijd neemt om rond te kijken, bespeurt overal vormen van brandpreventie. Boven ons hoofd houden honderden sprinklers de wacht, aan de machines staan blusapparaten, aan de muren hangen blusslangen. Er zijn noodmelders, automatisch detectiesystemen, enzovoort.

 

Danny neemt ons nog even mee naar buiten. Daar toont hij hoe we de brandweer zo snel mogelijk toegang tot ons bedrijf kunnen verschaffen. Het belangrijkste: de toegangspoorten openen en watertoevoer voorzien.  

Eindigen doen we in het pomplokaal waar drie zware dieselpompen staan opgesteld. De technische dienst is net bezig met de wekelijkse test van de dieselpompen, die zorgen voor een constante toevoer van water vanuit onze eigen blusvijver. Met die blusvijver en de ondergrondse hydranten (aansluitingen op de waterleiding) heeft Roularta bij een brand een tsunami van water ter beschikking.

Laten we hopen dat het nooit gebeurt, maar in een noodsituatie kunnen Roularta, Danny en alle collega’s rekenen op de interne brandweerploeg!