Een blanco blad. Dat is wat heel wat scholen, bedrijven en gezinnen voor zich hadden aan het begin van deze ‘Corona-crisis’. Hoe pakken we dit in godsnaam aan? Ik kan mij voorstellen dat al heel wat mensen het gevoel hadden dat ze aan het verdrinken waren, spartelend boven water, happend naar adem… Scholen zonder fysiek aanwezige leerlingen met een compleet nieuwe manier van lesgeven tot gevolg. Bedrijven die een topjaar plots zien veranderen in een financiële nachtmerrie en thuiswerk van de ene op de andere dag praktisch mogelijk moeten maken. Gezinnen die hierdoor plots op z’n kop staan. Ik heb geen kinderen, maar ik wil het mij niet inbeelden dat er hier ne kleinen op mijn appartement rondrent terwijl ik in meeting zit.

We kunnen niet ontkennen dat de situatie vaak frustrerend is.

 

Zowel voor kinderen die niet meer naar een verjaardagsfeestje of voetbaltraining mogen, als voor grootouders en zwakkeren die hun kinderen en kleinkinderen niet meer kunnen zien, als ook voor de mensen in de zorg die dag in dag uit hun botten afdraaien.

 

We kunnen ook niet ontkennen dat situatie ook het creatiefste in de mensen naar boven haalt. Ik denk maar aan mijn lagere school die dagelijks originele knutselideeën en bezigheidsactiviteiten deelt. Zaken die ik, zelf als twintiger, eens wil uittesten. Ik denk maar aan dit artikel uit De Krant Van West-Vlaanderen waar een bedrijf zijn ganse productie omsmijt om mondmaskers te produceren en daarmee terug werknemers laat opstarten. Ik denk aan online drinks, games, glaasjes wijn… met vrienden en collega’s of aan alle nieuwe (of oude) hobbies die mensen (terug) oppikken. Tuinieren en bakken zijn plots helemaal in al heb ik het helaas nog niet helemaal in de vingers J. Ik denk tot slot ook aan e-peritief, balkoncert, coronababy… en alle andere woorden die we aan ons woordenboek kunnen toevoegen. Aan creativiteit is er in ieder geval geen gebrek!

 

Laten we dus nog even volhouden zodat we deze inventiviteit ook na het corona-tijdperk kunnen verderzetten. Met een beetje geluk hopelijk samen.

 

Stay safe en take care!